Çocuklar için iyi olanı konuştuğumuzda aklımıza “baba-çocuk” ilişkisinden ziyade genelde “anne-çocuk” ilişkisi geliyor ne yazık ki. Fakat bizler çocukların dünyalarını farklı pencerelerden anlayama çalışıyoruz. Onlara bu farklı pencerelerden yaklaşıp, uçsuz bucaksız bir dünyaya keşif yapıyoruz sanki.
Gelin bugün “baba” penceresinden bu dünyaya bakalım. Bu haftaki kitabımız: Redhouse yayınlarından çıkan yazan ve çizen Soosh’a ait “Babam Yanımdayken”. Kitabın naif çizimleri bizleri hemen içine çekiyor. Bir kız çocuğunun gözünden babası nasıl görünüyorsa, kitapta baba figürü de o şekilde çizilmiş.
Bu “kocamanlığın” yanında oldukça sıcak, naif, sevgi dolu bir baba-kız ilişkisi görüyoruz. Kitap aslında bizleri maddi ihtiyaçları karşılayınca “görevimi yerine getirdim” düşüncesinin yanlışlığından çıkartıp “gerçek” ilişkinin ne olduğunu anlatıyor.
Sürekli didaktik bir biçimle konuşmak, yalnızca bir şey öğretme gayesinde olmak anlayışının tersini gösteriyor. Küçücük bir kızın gözünden, didaktik konuşmanın aksine, karşılıklı bir ilişkinin nasıl güzel etkiler oluşturduğunu, babasına hayran olan minik karakterimizin babasıyla yaptıkları şeyleri muazzam bir heyecanla anlatıyor.
Günümüzde etkinlikten etkinliğe koşmak sağlıklı ilişkinin tek yolu zannedilse de kitabımız bu tutuma naif bir şekilde cevap veriyor. Büyük şeyler yapmamıza gerek olmadığını olmadığını görüyoruz. Önemli olan: Koşulsuz bir sevgi ile çocuklarımızla karşılıklı bir ilişki kurabilmek. Beraber gülebilmek, eğlenebilmek, yeni şeyler denemek. Yeni şeyler denerken de korktuğumuz zaman birbirimizin yanında olabilmek... Hepimizin özlemle izlediği bu sıcak ilişkiyi “Babam Yanımdayken” kitabını okurken yakından hissediyoruz.
Haydi siz de sevginin sıcaklığını çocuklarınızla birlikte bu kitap ile keşfedin. Belki onlar da kendi "babam yanımdayken" kitaplarına yeni maceralar eklerler 🙂
Okul Öncesi Öğretmeni
Kübra Nur Kayır
Comments